1. Bar Pieczarka (Piotrkowska 106)
    Kartoflarz na marynowanym boczniaku z żurawiną – babka ziemniaczana z pieczarkami i cebulką, podawana na marynowanym boczniaku z żurawiną
  2. Boto Sushi (św. Teresy 100)
    Okra w cieście tempura z zielonym jarmużem, dynią hokkaido, suszoną skórką pomarańczy i szczypiorem, zawinięta w glony nori z ryżem i sezamem. Całość uzupełni sos ostry (wegański) mayomiso
  3. Chude Ciacho (Narutowicza 25)
    Tartaletka z kremem budyniowym jaglano-dyniowym, z nutą powideł jabłkowo cynamonowych
  4. Czekolada Retro Cafe (Moniuszki 11)
    Mrożona kawa malinowa – sorbet malinowy zanurzony w mrożonym espresso dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych
  5. Ganesh Manufaktura (Rynek Manufaktury)
    Beetroot kebab i dhaniya chutney – kotleciki z buraka z dodatkiem pasty ze świeżego czosnku, imbiru i nerkowców. Podawane z dipem ze świeżej kolendry oraz lekką sałatką.
  6. Ganesh (Piotrkowska 69)
    Nagori Puri Jeera Curry Aloo – placki indyjskie z mąki kukurydzianej, z dodatkiem ziemniaków smażonych z kurkumą i kuminem indyjskim.
  7. Kartofel i spółka (Piotrkowska 106)
    Pyra z gzikiem – pieczony kartofel z oliwą czosnkową i solą morską, podany na mixie sałat, faszerowany puree z marchewki, musem szpinakowym i wegańskim serkiem.
  8. Kawiarnia w Podwyrku (Piotrkowska 116)
    Moringa latte – mocno energetyzujący napój, zawierający ponad 90 składników odżywczych, wzmocniony zieloną kawą
  9. Korzenie (Piotrkowska 217)
    • Przegrzebki z boczniaka mikołajkowego na salsie dyniowo-pomidorowej, z bekonem z kapeluszy boczniaka i bakłażana oraz sosem tymiankowym
    • Lody marchewkowe z chilli i rokitnikiem
  10. Oliwa Pizzeria & Trattoria (Piotrkowska 79)
    Mini pizza veggie – sos pomidorowy, ser vege, tofu, suszone pomidory, papryka i kiełki
  11. Porcja (Roosevelta 7)
    • Sakiewki z papieru ryżowego w 3 wariantach: burak/wasabi/kasza gryczana; wakame/grzyby mun/imbir; ziemniak/kokos/curry – podane z sosem śliwkowym hosin i kokosowo-tamaryndowym
    • Orkiszowy biszkopt matcha w ryżowym koszyczku, z wegańskim lemon curdem i winogronem pieczonym z tymiankiem
  12. Radiowa bistro (Narutowicza 126a)
    Sernik z awokado i limonki – delikatny kremowy wegański sernik bez cukru
  13. Restauracja „U Kretschmera” (Kopernika 64)
    • Ravioli/grzyby/dynia/nutrition yeast/cebula
    • Mak/batat/jeżyna/pomarańcza
  14. Restauracja Zielona (Manufaktura)
    BABEL – babka kaparowo-jaglana z pikantnym tofu, na konfiturze z cebuli, podana z orzeźwiającą sałatką z pieczonego buraka, jabłka, melona i szałwii
  15. Restauracja Agrafka (Piotrkowska 90)
    • Wakame na carpaccio z buraka – panierowane wakame, połączone z carpaccio z buraka i rzepy, kompresowanym melonem i sosem mango
    • Puszysta pinacolada – połączenie ananasów, mleka kokosowego i wiórków kokosowych na biszkopcie zalanym rumem
  16. Szyby Lustra (Piłsudskiego 14)
    Makaron gryczany soba, podany z blanszowaną brukselką, smażonym czosnkiem, czerwonym winogronem, ogórkami marynowanymi w chili, z kruszonką z orzechów laskowych
  17. Tubajka (Park Źródliska)
    DOBRO KOBRO – deser autorstwa Lidii Jabłońskiej, inspirowany rzeźbą Kobro. Przestrzenna konstrukcja smaków. Mocno czekoladowe ciasto i delikatna kokosowa pianka, podbite karmelem klonowym, skontrastowane z kwaskowatą skórą owocową.
  18. Vinda (Zgierska 69)
    Egzotyczny motyl – aksamitny krem, skropiony ziołowym winem, podawany z migdałowym ciastkiem, przełamany świeżością ziół
  19. Włoszczyzna (Piotrkowska 16)
    Anellini alla pecorara – ręcznie robiony makaron anellini, czyli pierścienie w sosie z warzywami, z serem tofu. Tradycyjne danie ze środkowej części Włoch, z rejonu Abruzzo.
    • Tiramisu – tradycyjny włoski deser w lekkiej wersji na bazie roślinnej śmietanki z owocami
  20. Zjadliwości (Piotrkowska 102A)
    • Tajska dekonstrukcja – Pad Thai czyli słynne danie kuchni tajskiej rozłożone na czynniki pierwsze. Kruche warzywa, mus ze słodkich ziemniaków oraz smażony makaron tworzą warstwy, w których odkrywamy każdy ze smaków
    • SHIVA KOBRA (CZYT. ŚIWA KOBRO) – monochromatyczna kompozycja kryjąca w sobie wiele odcieni słodyczy. Krem kokosowy i mus gruszkowy z gałką lodów bananowo-kardamonowych oraz słodkie idli kontrastują ze słonym smakiem prażonych ziaren kaszy jaglanej i amarantusa połączonych tahini.
Advertisements

2 responses »

    • Trochę spóźniona odpowiedź, ale mamy nadzieję, że ciągle się przyda: kasza pęczak, grzyby suszone i świeże, cebula, czosnek, mleko sojowe, oliwa z pestek dyni, sałaty z mikroziołami, szalotka. O kompozycję trzeba już natomiast pytać autorów przepisu 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s