Głównym elementem festiwalu jest Konkurs Festiwalowy, w ramach którego łódzkie kawiarnie i restauracje przygotowują roślinne dania i desery, nawiązujące twórczo do motywu “Kulinarna Awangarda”. Przez trzy dni (13-15 października) publiczność będzie mogła skosztować tych popisowych dań w festiwalowej cenie: 12 zł za danie główne i 8 zł za deser.

Mapę restauracji i kawiarni festiwalowych znajdziecie TUTAJ.

Potrawy będzie oceniać festiwalowe jury, w skład którego wejdą:

Maria Apoleika – graficzka, ilustratorka, weganka, autorka m.in. popularnego profilu Psie Sucharki.
Sylwia Kurzela – dziennikarka, kulturoznawca, coach, obecnie związana z Radiem Eska.
Michał Kwiatkowski – autor rubryki kulinarnej Lewa strona talerza w łódzkiej gazecie społecznej “Miasto Ł”

Równocześnie dania festiwalowe oceniane będą także przez publiczność, która zagłosuje na swoje ulubione specjały na stronie internetowej http://www.zielonesmakilodzi.wordpress.com. Wśród osób biorących udział w głosowaniu rozlosowane zostaną drobne upominki od naszych sponsorów – w tym roku będą rzemieślnicze torby od Wegarni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s